26.1.2016Teksti Kaj AaltoKuva Lehtikuva

Venäjän media tekee protestanteista valtion vihollisia

Pidätyksiä, karkotuksia ja kiristynyttä valvontaa. Venäjä suhtautuu yhä epäluuloisemmin lännestä tuleviin kristillisiin järjestöihin ja evankelioimistyötä tekeviin kristittyihin. Kiristynyt ilmapiiri tuntuu myös paikallisissa protestanttisissa seurakunnissa.

k-21-2016-7-Venäjän uskontotilanne
Ortodoksikirkko on Venäjän johdolle tärkeä liittolainen. Sen sanotaan edustavan ”venäläisiä arvoja”.
Ruotsalaisen Ljus i Öster -järjestön kansainvälistä työtä johtava Rauli Lehtonen tietää tältä vuodelta toistakymmentä tapausta, joissa länsimaalainen kristitty on Venäjällä pidätetty ja tuomittu sakkoihin tai karkotettu maasta.

Suurin osa heistä oli Venäjällä lähetystyössä tai lyhytaikaisessa evankelioimistyössä, Lehtonen kertoi Ristin Voiton haastattelussa.

Lehtosen mukaan pidätyksen näennäinen syy on usein ollut puutteellinen viisumi tai kielletyllä raja-alueella liikkuminen. Jotkut kiinniotetuista on ensin pakolla kuljetettu kielletylle raja-alueelle, minkä jälkeen heitä vastaan on nostettu syyte.

Vastaavaa on tapahtunut aiemminkin, mutta nyt tilanne on selvästi pahentunut, Lehtonen arvioi.

Venäjän protestanttiset kristilliset järjestöt ja seurakunnat joutuvat yhä tarkempaan viranomaisvalvontaan. Turvallisuuspalvelun kuulusteluissa niiltä kysellään länsiyhteyksistä, lännestä tulevasta rahoituksesta ja siitä, mitä vastapalveluja niiden odotetaan tekevän läntisille tukijoilleen.

Kaikki protestantit
epäilyttävään valoon

Venäjä on aina suhtautunut epäluuloisesti lähteen. Ukrainan kansannousujen jälkeen tilanne on kärjistynyt. Venäjän medioissa Ukrainan kriisistä on tehty laiton vallankaappausyritys, jota länsi on tukenut ja rahoittanut, osittain Ukrainan protestanttisten vähemmistöjen tuella.

Mediapropagandassa kaikki protestantit saatetaan leimata lännen liittolaisiksi, joita pitää varoaa ja vihata, koska he ovat vaara Venäjän turvallisuudelle. Lehtosen mukaan tällaista vääristelyä on lehdissä ja televisiossa yhä enemmän.

Lue koko juttu Sanasta 21/2016


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä