7.5.2015Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Istockphoto

Vihapuhe vaikeuttaa yhteiskunnallista keskustelua

Pääuutiskuva

Näkyvässä roolissa olevat asiantuntijat ja julkisuuden henkilöt ovat tänä päivänä yhä alttiimpia saamaan osakseen vihaa ja uhkauksia niiltä, jotka eivät hyväksy heidän näkemyksiään. Internet on tehnyt siitä helppoa. Esimerkiksi yliopistojen tutkijat saavat uhkauksia sähköpostiinsa, heistä kirjoitetaan loukkaavasti sosiaalisessa mediassa ja saatetaan laatia panettelevia vihasivustoja verkkoon. Myös joidenkin perheitä on uhkailtu.

Evoluutiopsykologian tutkija, dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta on saanut oman osansa.

– Tyypillisimmillään saamissani, ei-toivotuissa yhteydenotoissa viitataan Raamatun lauseisiin ja minun sanotaan palavan helvetin tulessa, koska saarnaan evoluution puolesta. Minua syytetään Saatanan palvelijaksi ja muistutetaan, että joka valheita puhuu, se ei pelastu. Minusta on myös tehty asiaton kantelu yliopiston johdolle ja autoni renkaat on tyhjennetty, Rantala kertaa.

Yleensä hänen saamansa palaute tulee sähköpostitse ja osa viestejä lähettäneistä kirjoittaa viestit omalla nimellään.

– Se sentään tuntuu reilulta anonyymeihin nettikommentointiin verrattuna. Olen kuitenkin ihmeissäni saamistani viesteistä, sillä en ole yhdessäkään haastattelussa sanonut mitään uskontoja vastaan, luulen, että pelkkä evoluutio-sana saa eräät ihmiset näkemään punaista. Sinänsä olen päässyt vähällä. Tiedän, että Yhdysvalloissa ihmisten käyttäytymistä evoluution historialla selittävien tutkijoiden kimppuun on käyty, luentoja on häiritty ja heitä vastaan järjestetään mielenosoituksia.

Rantala pitää mahdollisena, että hänelle viestejä lähettäneiden joukossa on myös psyykkisesti sairaita. Hän on esimerkiksi saanut yli 30 tekstiviestiä samasta numerosta, se ei tunnu normaalilta.

– Olen saanut paljon myös hyviä yhteydenottoja uskovilta ja olemme käyneet kiinnostavia keskusteluja esimerkiksi siitä, voiko Jumalan olemassaoloa todistaa tai kieltää tieteen keinoin. Evoluutiopsykologia ei ole uskontovihamielinen tieteenala, vaikka ihmiset niin luulevat. Evoluutiopsykologian mukaan uskonnoilla on oma tarkoituksensa, eikä tiede korvaa niitä.

Lue koko juttu Sanasta 19/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä