29.8.2013Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Vihreä kirkollinen vaikuttaja
haastaa Merkelin

k-35-2013-06-goring eckardtkaj aalto.jpg-300x251-5c7eb1afab4ae760656f8d32a174ea24
Saksan vihreän puoleen ykkösnimi syksyn liittopäivävaaleissa on teologi ja kirkollinen vaikuttaja Katrin Göring-Eckardt. Vihreiden arvellaan pystyvän haastamaan pitkään vallassa olleet kristillisdemokraatit.

– Olen poliitikko ja olen kristitty, molempia samassa persoonassa. Olen aktiivinen omassa kirkossani, papin kanssa naimisissa oleva Katrin Göring-Eckardt toteaa.

Göring-Eckardtia onkin verrattu kristillisdemokraattien (CDU) liittokansleriin Angela Merkeliin. Molemmat ovat kotoisin itäisestä Saksasta, ja heillä on vähän samankaltainen maltillinen lähestymistapa politiikkaan. Merkelin sanoin: ”Kuulumme samaan kirkkoon, uskomme samaan Jumalaan, osaamme ja laulamme samoja virsiä.”

Mutta politiikan sisältö on hyvin erilainen.

Avoimesti kristitty ja vihreä

Kun Katrin Göring-Eckardt valittiin puolueensa kärkiehdokkaaksi viime marraskuussa, evankelisen kirkon piirissä vaadittiin äänekkäästi, että hän jättäisi kirkolliset tehtävänsä. Jonkin ajan kuluttua hän ilmoittikin vetäytyvänsä taka-alalle, mutta ei eroavansa Saksan evankelisen kirkon synodin eli kirkolliskokouksen puheenjohtajuudesta. Hän on ollut tässä luottamustehtävässä vuodesta 2009.

Vihreiden politiikka ei ole perinteisesti vedonnut kirkon aktiivijäseniin, jotka mieluummin ovat äänestäneet kristillisdemokraatteja ja sosiaalidemokraatteja. Vihreitä on pidetty jopa uskonnonvastaisina. Ympäristökysymysten ja oikeudenmukaisuusteemojen kasvattaessa painoarvoa politiikassa avoimesti kristitty ehdokas saattaa kuitenkin nyt olla vahvoilla.

Göring-Eckardt vakuuttaa, ettei puolue ole uskonnonvastainen, vaan että vihreissä on paljon kristittyjä, valitsivathan he hänet puolueen toiseksi kärkiehdokkaaksi.

Kadunmieheltä kysyttäessä Göring-Eckardtia pidetään parempana poliitikkona kuin puolueen toista puheenjohtajaa Claudia Rothia. Roth on henkilönä kiistellympi. Niinpä puolueen jäsenet eivät valinneet vaalien ykköskandidaateiksi puoluejohtajia vaan Katrin Göring-Eckardtin ja Jürgen Trittinin.

Vihreiden tavoitteena on kaataa Merkelin hallitus ja olla mukana seuraavassa Saksan hallituksessa.

Viime vaaleissa vihreiden kannatus oli reilut 10 prosenttia, kun taas kristillisdemokraatit pääsivät suurimmaksi puolueeksi 33,8 prosentin kannatuksella. Japanin ydinturma kaksi vuotta sitten on nostanut vihreiden gallupsuosiota, joka parhaimmillaan on hätyytellyt 30 prosenttia.

Usko antaa tyyneyttä

Katrin Göring-Eckardt haluaa osoittaa Saksan katolisille, joita on noin 30 prosenttia kansasta, että kirkollinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen eivät sulje pois toisiaan. Sanomalehti Die Weltin haastattelussa hän sanoo haluavansa näyttää, etteivät ”protestantismi ja politiikka ole toistensa vastakohtia”.

Sternin haastattelussa Göring-Eckardt sanoo lukevansa päivittäin Raamattua. Hänen työpöydällään on puinen risti. Hän kertoo uskon antavan hänelle tyyneyttä ja voimaa pitää pää kylmänä politiikan kuumissa väittelyissä.

– Uskoon voi nojata, kun ei muuten pääse eteenpäin, Göring-Eckardt sanoo.

Kun Saksan vihreiden kansanedustaja ja Saksan liittopäivien varapuheenjohtaja puhui taannoin evankelisilla kirkkopäivillä Hampurissa, kuulijoita oli tuhansia. Poliitikko puhui vihreistä niityistä ja ruokkimisihmeestä.

Göring- Eckardtin mukaan tarina on kertomus toivosta, mutta myös protestista. Opetuslapset epäilivät, miten niin vähistä eväistä voisi olla viidelle tuhannelle ihmiselle. Jotkut opetuslapset kuitenkin ajattelivat, että voidaanhan näistä aloittaa.

– Emme saa unohtaa, että Jeesus tulee apuun. Hän antaa voimaa, rohkeutta ja pitkämielisyyttä, Göring-Eckardt julisti.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä