7.8.2014Teksti Kaj AaltoKuva LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MARWAN IBRAHIM

Yli miljoona kristittyä on
paennut Irakista

K-32-2014-06-Irakin kristityt@Lehtikuva
Katolinen Lyonin arkkipiispa, kardinaali Philippe Barbarin siunaamassa kristittyä irakilaisnaista. Barbarin vieraili Kirkukin kaupungissa Irakissa osoittamassa tukea Mosulista paenneille kristityille.

Kristittyjen määrä Irakissa on kutistunut 1,5 miljoonasta pariinsataantuhanteen kymmenessä vuodessa. Vainotut kristityt ovat paenneet henkensä kaupalla maan pohjoisosiin ja ulkomaille.

Nykyisen Irakin alueella on ollut kristittyjä jo 100-luvulta lähtien. Eufratin ja Tigriksen eli Kaksoisvirran maan (Mesopotamia) alue on vanhimpia kristillisiä asutuksia. Nyt jäljellä olevat kristityt on ajettu ahtaalle, eikä tilanne näytä paremmalta paavin ja Kirkkojen maailmanneuvoston vetoomuksista huolimatta.

– Kristittyjen ei ole enää mahdollista asua Irakissa, nimettömänä pysyttelevä kristitty nainen toteaa USA Today -lehden haastattelussa. Hän on yksi 250:stä Mar Mattain luostariin heinäkuussa paenneesta kristitystä.

Luostari sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Mosulista, joka on Irakin toiseksi suurin kaupunki. Mosulissa oli kymmenen vuotta sitten jopa 60 000 kristittyä. Heinäkuun 19. päivänä ääri-islamilainen ISIS-järjestö ajoi pois viimeisetkin kristityt.

Merkiksi siitä, etteivät kristityt ole enää tervetulleita Mosuliin, ISIS-taistelijat räjäyttivät profeetta Joonan haudan, jonne Raamatun profeetta Joonan uskotaan tulleen haudatuksi.

– Lähdimme keskellä yötä. Meiltä oli viety kaikki, rahat, korut, kellot, passit ja henkilökortit, luostariin paennut Raad Ghanem kertoo. – Tiesululla kaupungin ulkopuolella vaimoltani revittiin jopa korvakorut. Kaikki vähänkin arvokas vietiin.

– Irak on mennyttä. Olemme mennyttä, ei ole mahdollista palata, Raad Ghanem sanoo.

USA Todayn toimittajan haastattelema Karakoshissa, kolmisenkymmentä kilometriä Mosulista kaakkoon paossa oleva perhe kertoo, miten heidän kotikirkkonsa muutettiin moskeijaksi. Museoita ja historiallisia muistomerkkejä sekä kirkko, jossa oli tuhat vuotta vanhoja käsikirjoituksia, on tuhottu.

Rikos ihmiskuntaa vastaan

Ruotsinsyyrialainen ihmisoikeustuomari Robert Hannah luonnehtii kristittyjen vainoja kaikkien aikojen suurimmaksi rikokseksi ihmiskuntaa vastaan. Kyrkans Tidningin haastattelussa hän kertoo, miten sata vuotta sitten Lähi-idän väestöstä 20 prosenttia oli kristittyjä. Nyt luku on viisi prosenttia.

Irakissa kehitys on ollut vieläkin surullisempi. Kun Saddan Hussein syöstiin vallasta 2003 Yhdysvaltain ja Britannian liittouman hyökättyä Irakiin, kristittyjä alettiin vainota osittain kostoksi länsimaiden väliintulon takia. Kristityt alkoivat paeta maan pohjoisosiin, naapurimaahan Jordaniaan ja muihin maihin.

Kristittyjä oli vuonna 2003 noin viisi prosenttia väestöstä eli 1,5 miljoonaa. Synkimpien arvioiden mukaan maassa asuu enää 200 000 kristittyä.

Noin 32 miljoonan asukkaan Irak on nyt 99-prosenttisesti muslimien asuttama. Tämä ei tarkoita sitä, että se olisi yhtenäinen. Sunni- ja shiiamuslimit taistelevat vallasta, ja viime kuukausina maan pohjoisosassa riehuva äärijärjestö ISIS on julistanut osan Irakista ja Syyriasta omaksi kalifaatiksi eli islamilaiseksi valtioksi. Toteutuessaan se merkitsisi koko alueen rajojen piirtämistä uudelleen. Kansainväliset tarkkailijat pelkäävät Irakin hajoavan.

Irakin hallituksen joukot eivät ole kyenneet pysäyttämään ISIS-järjestöä, joka käyttää äärimmäisiä keinoja vallatakseen alueita. Se on järjestänyt joukkoteloituksia, polttanut kirkkoja ja jyrännyt maan tasalle ”luopuneiden” muslimien moskeijoita kiihkossaan saada aikaan tiukka islamilaisvaltio.

Vetoomukset kaikkialta maailmasta ovat vähitellen saaneet vastakaikua, josta merkkinä laaja Twitter-kampanja #WeAreN. Sen tarkoituksena on osoittaa myötätuntoa ja kerätä tukea Irakin kristityille.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö International Christian Concern ICC kerää apua Pohjois-Irakin kurdialueille paenneille kristityille.

Bagdadin kirkkoherrana tunnettu anglikaanipappi Canon White kertoi BBC4:n radiolähetyksessä epätoivoisesta tilanteesta Irakin pääkaupungissa. Hän pelkää kristinuskon pian häviävän Irakista kokonaan.

- Olemme päättäväisiä loppuun asti tuli mitä tahansa, mutta näyttää siltä, että loppu voi olla hyvin lähellä.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä