6.4.2017Teksti Kaj Aalto

Hyvästi Jeesus-krääsä?

k-14-2017-30-Ajassa Jeesuskrääsää Ruutukuva_Kirjakauppa_lopettaa
Family Christian myy nyt alennuksella kaiken kaikissa liikkeissään.


Kiiltokuvat ja muu kristillinen krääsä ei enää myy kuin ennen. Eivätkä taida myydä enää kirjat eivätkä levytkään entiseen malliin, sillä Yhdysvaltain suuri kristillinen kirjakauppaketju Family Christian sulkee kaikki jäljellä olevat 240 liikettään. Työttömäksi jää yli 3000 työntekijää 36 osavaltiossa.

Pitkään taloudellisissa vaikeuksissa ollut kirjakauppa ei enää pärjännyt kisassa nettikauppojen kanssa. Seurauksena on lappu luukulle 85 vuoden kaupanteon jälkeen.

Alku oli pioneerien. Suuren laman jälkeen veljekset Pat ja Bernie Zondervan perustivat kustannusliikkeen evankeliumin levittämiseksi Raamattujen ja kristillisten kirjojen avulla. Toiminta kasvoi nopeasti ja siitä tuli Yhdysvaltain suurin alallaan. Kirjakaupat kukoistivat ja ne olivat vuoteen 1993 osa Zondervania, jolla on New International Version -raamatunkäännöksen oikeudet.

Family Christian -nimellä 1997 lähtien kirjakaupat menestyivät alkuun hyvin, mutta sitten myynti alkoi pudota. Nettikaupat, kuten Amazon, muuttivat markkinat 2000-luvun alkupuolella. Ne alkoivat myydä niin Raamattuja kuin mitä muuta tahansa tavaraa uskontoon ja merkkiuskollisuuteen katsomatta netin kautta edullisemmin. Niinpä perinteiset kirjakaupat ovat vaikeuksissa.

Mitä moninaiseen kristillisaiheiseen tilpehööriin tulee, se ei kuitenkaan näytä loppuvan. Aina joku luova yksilö keksii uuden tavan rahastaa Jeesuksella. Mutta eihän tekijää tai myyjää pidä syyllistää kitsin tekemisestä. Ostaja se on, joka markkinat luo.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä