3.8.2017Teksti Janne Villa

Isoveli valvoo taas

k-31-2017-22-Ajassa-circle
Tieto on valtaa ja Mae (Emma Watson) pääsee maailmanvaltaa tavoittelevan teknologiayhtiön avainpaikalle.

Diktatuureissa ja dystopioissa yhteiskunta valvoo tarkasti yksilön toimintaa ja jopa ajattelua. Ihmisen yksityisyyttä rajoitetaan. Tieto on valtaa vaikka urkinnan kautta saatunakin.

Vapaissa demokratioissa kansalaiset voivat itse valita, miten paljon he haluavat jakaa toisille omasta yksityiselämästään. Tai niin me ainakin luulemme. Some ja internetin hakukoneet tallentavat kansalaisesta tavattomasti tietoa, joka on mahdollisesti muidenkin saatavilla. Valvonta- ja kännykkäkamerat välkkyvät kaikkialla.

James Ponsoldtin ohjaama elokuva The Circle vie isoveli valvoo -yhteiskunnan askelta pidemmälle. Teknologiayhtiö Circle kehittää palveluita, joiden avulla kaikki voisivat tietää melkeinpä kaiken toisten touhuista vessa- ja sänkypuuhia lukuun ottamatta.

Yhtiön valmistamia pieniä kameransilmiä, jotka keräävät ja analysoivat tietoa, on viritetty salaa ja julkisesti ympäristöön. Jotkut ihmiset käyttävät näitä superkameroita jo vapaaehtoisesti, jolloin muut voivat seurata heitä reaaliajassa. Yhtiön kautta kulkee tieto ihmisten yksityiselämästä ja jopa monien valtioiden äänestykset. Firman poliittinen vaikutus on kasvamassa valtaisaksi.

Pikkukylän köyhästä perheestä ponnistava nuori nainen Mae (Emma Watson) pääsee huippuyhtiöön unelmahommaan. Vapaa-aikaansakin yhdessä viettävät intomieliset työntekijät muodostavat kuin hurmoksellisen lahkon, joka seuraa sokeasti Circlen karismaattinen johtajan (Tom Hanks) visioita.

Johtaja tekee Maesta yhtiön yhden keulahahmon. Mae uskoo johtajan näkyyn, jonka mukaan ihmisillä ei saa olla enää minkäänlaisia salaisuuksia vaan kaiken tiedon ja toiminnan täytyy olla avointa ja toisten tarkkailtavissa. Nuori nainen antaa kuvata itseään koko ajan ja raportoi ajatuksiaan valtavalle seuraajajoukolleen.

Maen vanhemmat ja entinen poikaystävä kärsivät katselusta ja yksityisyytensä menettämisestä koko maailman silmissä. Mae saattaa havahtua huomaamaan, että näennäisesti demokratiaa ja avoimuutta ajava Circle onkin luomassa hirviön ja totalitaarisen systeemin. Elokuva antaa varoituksen yhdestä mahdollisesta teknologian kehitystiestä.Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä