9.3.2017Teksti Janne Villa

Syyllisyyden lohduton vanki

k-10-2017-22-Ajassa Manchester
Onko elämänilonsa menettäneen, kommunikointikyvyttömän miehen mustasta mielestä ulospääsyä? Parhaan miespääosan Oscarilla palkittu Casey Affleck tekee ikimuistettavan roolityön ikävänä ihmisenä, joka ei päästä ketään lähelleen.


Jokaisen, joka tuntee tuoppiinsa katkerasti tuijottavan miehen sielunmaiseman mustia ja synkkiä sävyjä tai haluaisi ymmärtää niitä, kannattaa katsoa Kenneth Lonerganin ohjaama ja Oscarin edestä käsikirjoittama mestariteos Manchester by the Sea. Amerikkalaiselokuvassa on niin paljon pelottavan tuttua.

Casey Affleckin esittämä Lee on kuin se vanhan koulukunnan umpimielinen, syyllisyyteensä, pettymyksiinsä ja humalaansa hukkuva suomalaismies. Jotain on mennyt pahasti pieleen eikä hän tee mitään tilanteensa parantamiseksi.

Huoltomies Lee tappelee päissään ja kohtelee työssä asiakkaita tylysti. Ahkera duunari korjaa talojen vikoja, putkia ja sähköjä, tyhjentää tukkeutuneita toiletteja. Oman mielensä roinasta tukahtuneita röörejä, vikoja ja ongelmia hän ei hoida.

Kun veli (Kyle Chandler) kuolee, Leelle tarjotaan huollettavaksi 16-vuotiasta veljenpoikaa (Lucas Hedges). Se merkitsisi paluuta vanhaan kotikaupunkiin, satamapaikka Manchesteriin – ja tilaisuutta aloittaa alusta.

Takautumista käy ilmi, että kitkerällä kyynikollakin oli kerran elämä. Sitten rakastava perheenisä teki traagisen vahingon ja menetti perheensä.

Uudessa elämättömässä elämässä Leen valoton murju on kuin syyllisyyden vankila, jonne hän haluaa jäädä, vaikka moni hyvä ihminen kutsuu kaltereiden takaa valoon.

Leelle vakuutetaan, ettei kukaan ristiinnaulitse häntä hänen virheensä vuoksi. Jopa ex-vaimo (Michelle Williams) tarjoaisi sovinnon ja sovituksen kättä. Kykeneekö katolilainen veljemme vapautumaan vai jääkö hän roikkumaan ryövärinä ristille, jonne on itsensä tuominnut?

 Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä