2.3.2017Teksti Arja-Leena Paavola

Vaihda liha härkikseen

ajassa_paastoruokaa

Kristityt ovat perinteisesti jättäneet paaston aikana lihan pois ruokavaliostaan ja sen sijaan on pyritty käyttämään muita proteiinilähteitä. Lihasta kieltäytyminen on nyt aiempaa helpompaa, sillä lisääntynyt kiinnostus kasvissyöntiä kohtaan on saanut elintarvikealan panostamaan korkeaproteiinipitoisten kasvistuotteiden kehittämiseen.

Suomalaisyritysten innovaatioina on tuotu markkinoille Nyhtökaura ja Härkis, joiden raaka-aineina ovat kotimainen kaura, härkäpapu ja herne. Tuotteita voi käyttää lihan tavoin, ja esimerkiksi suutuntumaltaan ne muistuttavat lihaa.

Ravitsemksen kannalta ajateltuna erityisesti kauraa ja palkokasveja yhdistämällä saadaan aikaan hyvä aminohappokoostumus. Lisäksi vanhana viljelykasvina härkäpapu on geneettisesti sopeutunut pohjoiseen ilmastoon, ja sitä on viljelty Suomessa mahdollisesti jo yli 1000 vuoden ajan, tosin nykyaikana lähinnä eläinten rehuksi.

Kasvipohjaisilla, proteiinipitoisilla tuotteilla on merkitystä terveellisempinä vaihtoehtoina eläinproteiinille. Mukana on myös ekologinen näkökulma: eläinperäisten tuotteiden vähentäminen ruokavaliossa on keskeinen seikka ruuan ilmastovaikutusten vähentämisessä. Eläintuotanto aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä, mutta sen lisäksi se vie maa-alaa alkuperäiseltä luonnolta ja muun ruuan tuotannolta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä