28.9.2017Teksti: Freija Özcan

Valta vääristää uskonnon

k-39-2017-22-Ajassa orjattaresiVuoden paitsi kiinnostavin myös ahdistavin televisiosarja, Elizabeth Mossin tähdittämä The Handmaid’s Tale voitti parhaan draamasarjan palkinnon Emmy-gaalassa Los Angelesissa. Kirjailija Margaret Atwoodin romaaniin Orjattaresi perustuva sarja on dystopia luokkayhteiskunnasta, jota hallitaan pakotetun kristinuskon keinoin. Yhteiskunnan lisääntymiskykyiset naiset ovat harvassa, ja ne harvat pakotetaan synnyttämään lapsia lapsettomalle hallitsevalle luokalle perheiden orjattarina.

Sarja ottaa ilmiselvästi kantaa naisen asemaan uskonnollisessa yhteisössä, mutta sitä on kritisoitu Yhdysvalloissa myös siitä, vastustaako se mahdollisesti abortinvastaista pro-life-liikettä ja kristinuskoa. Kuvatun yhteiskunnan tiukka, mutta johtavan miesluokan osalta pinnalliseksi jäävä moraali, pakolliset ulkoaopitut hengelliset tervehdykset, naisten korostetun vaatimaton ja yhdenmukainen pukeutuminen viittaisivat toki siihen, että tähtäimessä on ainakin tietynlainen kristillisyys.

– En pidä näitä ihmisiä kristittyinä, koska heidän käyttäytymisensä ja ideologioidensa ytimessä ei ole se, mitä minä vaatimattomalla kanadalaisella tavallani pidän kristinuskon ytimenä, humanistina tunnettu Margaret Atwood kommentoi Sojourner-lehdelle tarinansa henkilöitä.

– Sehän olisi sitä, ettet rakasta vain naapuriasi vaan rakastat vihamiehiäsi. Sitä olisi myös ”olin sairas ettekä te käyneet minua katsomassa” ja niin edelleen… Sitäkään nämä eivät tee. Eivät tee kyllä monetkaan ihmiset, jotka nykyään lentävät kristinuskon lipun alla, kirjailija määrittelee kristinuskon ytimen.

Sarjaa katsoessa tuleekin mieleen, miten valta voi vääristää uskonnon hirvittäväksi aseeksi, joka tekee maailmasta yksinäisen paikan jokaiselle.

Suomessa sarja on nähtävissä HBO:lta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä